Oorpijn, aangezichtspijn en tandpijn

Heb je last van oorpijn, aangezichtspijn en tandpijn? Senja heeft gespecialiseerde therapeuten, met aanvullende Crafta-certificering, die vakkundig problemen diagnosticeren, oorzaken blootleggen en effectieve behandelingen uitvoeren.

Oorpijn, aangezichtspijn en tandpijn kunnen gerelateerd zijn aan problemen met de kaak, zenuwen, tanden en omliggende weefsels. Een goede diagnose is daarom essentieel om effectief te behandelen. Met onze extra certificeringen en 25+ jaar aan ervaring, kunnen we zelfs bij de meest complexe situaties verandering teweeg te brengen met blijvend resultaat.


Aangezichtspijn

Aangezichtspijn wordt gekenmerkt door pijn in het gezicht, die meestal in aanvallen optreedt en vaak aan één kant geconcentreerd is. Deze pijnlijke episodes kunnen variëren van enkele seconden tot enkele minuten en komen soms meerdere keren per dag voor, met een intense hevigheid. De klachten kunnen zich in verschillende gebieden voordoen, zoals in de ogen, wang, kaak, neusvleugel of kin.

De term 'aangezichtspijn' is een verzamelnaam voor de locatie van de pijn. Maar het zegt niets over de oorzaak, die kan heel uiteenlopend zijn. Een van de meest voorkomende oorzaken is de trigeminusneuralgie. Hierbij zit de pijn in het verloop van een of meerdere takken van de nervus trigeminus (5e hersenzenuw). De pijn kan worden versterkt door kou, warmte, wind of bewegingen en dit kan leiden tot angst om te praten, slikken of tanden te poetsen.

In de meeste gevallen wordt de diagnose gesteld door een KNO-arts of neuroloog, die ook voorlichting, advies en eventueel medicatie zal verstrekken. Als craniofaciaal therapeuten onderzoeken wij of er factoren zijn die de klachten kunnen verbeteren. Hierbij ligt de focus vooral op de gezondheid van het zenuwstelsel (dynamiek en functie), maar ook op de spieren en gewrichten. Daarnaast onderzoeken we bijdragende factoren zoals houding, belasting en belastbaarheid (stress), omdat deze een belangrijke invloed kunnen hebben op het optimaal functioneren van het zenuwstelsel.

man met aangezichtspijn

Oorpijn of tandpijn

Heb je kiespijn of pijn aan je tanden en zijn er volgens de tandarts geen tandheelkundige oorzaken? Heb je terugkerende oorpijn maar kan de KNO-arts je niet verder helpen? Dan kan het zijn dat het probleem niet in het oor of gebit ligt, maar dat zenuwen, gewrichten of spieren klachten veroorzaken die aanvoelen als kies- of oorpijn.

In dit geval is een gedegen onderzoek naar de dynamiek en gezondheid van de zenuwen, de functies van de spieren en de gewrichten nodig om te bepalen of dit de oorzaak van de pijn is.

Vervolgens zullen we samen met jou gerichte acties ondernemen om je klachten te verhelpen. Dat doen we samen, omdat jouw eigen toewijding en motivatie om het probleem als geheel op te willen lossen, ook belangrijk is voor het behandelsucces.

Behandelplan bij oorpijn, aangezichtspijn of tandpijn

Als craniofaciaal therapeuten maken we een uitgebreide analyse van de oorsprong van de pijn of klacht. Vervolgens werken we samen met jou om een op maat gemaakt behandelplan op te stellen, zodat we tot het best mogelijke resultaat kunnen komen.

Mogelijke behandelopties bij oorpijn, aangezichtspijn of tandpijn

  • Huiswerkoefeningen (ter verbetering van coördinatie en/of mobiliteit)
  • Optimaliseren van de functie van het kaakgewricht
  • Mobiliseren van de cervicale wervelkolom
  • Mobiliseren van tongbeen en larynx (strottenhoofd)
  • Behandelen van dysfuncties in het zenuwstelsel
  • Rekken of behandelen van triggerpoints in de regio
  • In kaart brengen van andere factoren die bijdragen aan de klacht (spiercontrole, omgevingsfactoren)

Indien nodig werken we samen met andere disciplines om een zo goed mogelijk eindresultaat te behalen. Denk hierbij aan de huisarts, logopedist, KNO-arts, tandarts, neuroloog.

Hoe wij jou vooruit helpen

We leveren persoonlijk, op jou afgestemd maatwerk. Dit wordt samengesteld uit een individuele mix van:

  • gesprekken;
  • toegepaste, specifieke technieken;
  • diverse oefeningen en tools die ontwikkeld zijn uit de fysiotherapie, manuele therapie, craniofaciale therapie en 25+ jaar ervaring & intuïtie.

We geven autonomie terug met concrete handvatten om verandering teweeg te brengen met blijvend resultaat.

Wij doen er alles aan doen om je vooruit te helpen en durven mee te denken buiten de standaardprotocollen.

Neem gerust vrijblijvend contact op. We helpen je graag.