Nekpijn en andere problemen van de nek- en halsregio

De nek- en halsregio is een cruciaal gebied van ons lichaam, waar veel belangrijke structuren zoals wervels, spieren, zenuwen en bloedvaten samenkomen. Helaas kunnen deze structuren soms problemen veroorzaken die leiden tot pijn, stijfheid en andere symptomen die je dagelijks leven flink kunnen belemmeren. Nekpijn is na rugpijn een van de meest voorkomende lichamelijke klachten.

Wij zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van nekpijn en andere problemen van de nek- en halsregio. Wij staan klaar om een op maat gemaakt behandelplan te ontwikkelen en je te helpen bij het verminderen van je klachten en om ervoor zorgen dat je weer je vrijheid terugkrijgt. Daarbij behandelen we niet alleen symptomen, maar helpen we je ook meer lichaamsbewust te worden, zodat leert begrijpen hoe je klachten in de toekomst kunt voorkomen.


Nekpijn met uitstraling naar hoofd, schouders of armen

Heb je weleens nekpijn of een stijf, vermoeid gevoel in de nek gehad? Waarom is de nek zo'n gevoelig gebied? De nek is uniek omdat het beweeglijk moet zijn, ons hoofd moet dragen en allerlei informatie tussen ons lichaam en hoofd moet doorgeven.

De nek is een complexe regio waaruit veel klachten kunnen voortkomen. Zo kan je nek betrokken zijn bij hoofdpijn, kaakklachten, klachten in de hals, duizeligheid, maar ook bij schouder- en armklachten. Er zijn talloze oorzaken voor nekklachten. Als manueel therapeuten en craniofaciaal fysiotherapeuten onderzoeken wij al deze verbanden en stellen we een behandelplan op dat je op lange termijn het meest positieve effect geeft.

Stem- of slikproblemen

Problemen met je stem (bijvoorbeeld bij zingen, praten, lesgeven of training geven) of slikklachten (het gevoel dat er iets vastzit in de keel) kan heel vervelend zijn. Soms ligt de oorzaak bij iets onschuldigs, zoals een verkoudheid. Echter, zowel stem- als slikproblemen kunnen ook voorkomen na een operatie in het halsgebied of na een trauma. In dergelijke gevallen werken we nauw samen met de behandelend arts en mogelijk een logopedist om de oorzaak van de klachten te achterhalen.

Als craniofaciaal therapeuten onderzoeken we of het zenuwstelsel goed functioneert, of de mobiliteit van het strottenhoofd en tongbeen optimaal is, en of de balans en aansturing van de spieren in de hals goed functioneren.

vrouw in geborgen positie

Tijdens de anamnese en het onderzoek kijken we onder andere naar:

 • Duur van de klacht en de ontstaansoorzaak
 • Actieve en passieve beweeglijkheid
 • Dynamiek en functioneren van zenuwstelsel
 • Spiercontrole, spieruithoudingsvermogen en spierkracht
 • Houding
 • Invloed van omliggende gewrichten op de klacht

En zo verzamelen we de juiste informatie om effectief te kunnen behandelen.

Behandelplan bij nekpijn en andere problemen van de nek- en halsregio

Als craniofaciaal therapeuten maken we een uitgebreide analyse van de oorsprong van de pijn of klacht. Vervolgens werken we samen met jou om een op maat gemaakt behandelplan op te stellen, zodat we tot het best mogelijke resultaat kunnen komen.

Mogelijke behandelopties bij nekpijn en andere problemen van de nek en hals

 • Trainen van de coördinatie van nek-/halsregio
 • Huiswerkoefeningen (ter verbetering van coördinatie en/of mobiliteit)
 • Mobiliseren van de cervicale wervelkolom
 • Mobiliseren van tongbeen en larynx (strottenhoofd)
 • Behandelen van dysfuncties in het zenuwstelsel
 • Bewustwording en corrigeren van houding
 • Rekken of behandelen van triggerpoints in de regio
 • In kaart brengen van andere factoren die bijdragen aan de klacht (spiercontrole, omgevingsfactoren)


Indien nodig werken we samen met andere disciplines om een zo goed mogelijk eindresultaat te behalen. Denk hierbij aan een logopedist, KNO-arts en de huisarts.

Hoe wij jou vooruit helpen

We leveren persoonlijk, op jou afgestemd maatwerk. Dit wordt samengesteld uit een individuele mix van:

 • gesprekken;
 • toegepaste, specifieke technieken;
 • diverse oefeningen en tools die ontwikkeld zijn uit de fysiotherapie, manuele therapie, craniofaciale therapie en 25+ jaar ervaring & intuïtie.

We geven autonomie terug met concrete handvatten om verandering teweeg te brengen met blijvend resultaat.

Wij doen er alles aan doen om je vooruit te helpen en durven mee te denken buiten de standaardprotocollen.

Neem gerust vrijblijvend contact op. We helpen je graag.