Kaakklachten en pijn in de kaak

Een van onze specialisaties is het analyseren en behandelen van pijn in de kaak en/of oor. Heb je bijvoorbeeld last van hoofdpijn, knappende kaken tijdens het kauwen of tandenknarsen? Gespecialiseerde kaakfysiotherapie kan dan helpen.

Kaakfysiotherapie richt zich op het behandelen van aandoeningen aan het kaakgewricht en de omliggende structuren, zoals de spieren en pezen van het gezicht, nek en hoofd. Wanneer wij onze expertise op het gebied van kaakfysiotherapie inzetten, gaan we grondig en zorgvuldig te werk om pijn, stijfheid en beperkte bewegelijkheid van je kaakgewricht te verminderen en de functionaliteit te verbeteren.


Klemmen of knarsen (bruxisme)

Kaakklemmen of tandenknarsen (bruxisme) komt bij veel mensen voor. Het kan leiden tot diverse klachten, zoals hoofdpijn, tandslijtage en pijn in de kaakregio. Bij Senja zijn onze craniofaciaal therapeuten (kaakfysiotherapeuten) gespecialiseerd in het analyseren van oorzaken van klemmen of knarsen. Er wordt uitgebreid gekeken naar mondgewoonten, de coördinatie en balans van de spieren en naar de houding van bijvoorbeeld het hoofd en de nek. In onze werkwijze luisteren we aandachtig, onderzoeken we constant en ontleden we vakkundig om altijd de onderliggende problemen en oorzaken te ontdekken en te behandelen.

Pijn, klikken of beperkte mondopening

Klachten zoals pijn in en rondom de kaak, klikken of knappen bij het openen van de mond en/of een beperkte mondopening worden ook wel Cranio Mandibulaire Dysfunctie (CMD) genoemd.

Om effectief te behandelen, gaan we op zoek de naar oorzaak van de klachten. De oorzaak kan heel divers zijn. Soms is er bijvoorbeeld pijn na het dragen van een beugel. Andere oorzaken die we vaak tegenkomen zijn:

 • Aandoeningen van het kaakgewricht zelf
 • Problemen van de aansturing vanuit het zenuwstelsel
 • Beperkte kracht en coördinatie van de spieren
 • Aangeleerde gewoonten en houdingen
 • De occlusie (het op elkaar passen) van de tanden
 • Problemen in de nek

Gelukkig hebben we veel ervaring in het vinden van deze oorzaken en zijn er effectieve behandelmethoden waarmee we samen doorbraken kunnen realiseren die ervoor zorgen dat je weer het lichaam hebt waarmee je kunt doen wat je wilt.

Kaakfysiotherapie behandelplan

Als craniofaciaal therapeuten maken we een uitgebreide analyse van de oorsprong van de pijn of klacht. Vervolgens werken we samen met jou om een op maat gemaakt behandelplan op te stellen, zodat we tot het best mogelijke resultaat kunnen komen.

Mogelijke behandelopties bij kaakklachten

 • Mobiliseren en bewegen van kaak en/of nek
 • Optimaliseren van de werking van het zenuwstelsel
 • Kracht-, coördinatie- of mobilisatie-oefeningen
 • Aanpassen mondgewoonten en houding
 • Huiswerkoefeningen (ter verbetering van coördinatie en/of mobiliteit)

Indien nodig zal samen met de tandarts gekeken worden naar aanvullende behandelmogelijkheden, zoals een bitje ter bescherming van de tanden. Ook kan er samengewerkt worden met de huisarts, KNO-arts of logopedist.

Hoe wij jou vooruit helpen

We leveren persoonlijk, op jou afgestemd maatwerk. Dit wordt samengesteld uit een individuele mix van:

 • gesprekken;
 • toegepaste, specifieke technieken;
 • diverse oefeningen en tools die ontwikkeld zijn uit de fysiotherapie, manuele therapie, craniofaciale therapie en 25+ jaar ervaring & intuïtie.

We geven autonomie terug met concrete handvatten om verandering teweeg te brengen met blijvend resultaat.

Wij doen er alles aan doen om je vooruit te helpen en durven mee te denken buiten de standaardprotocollen.

Neem gerust vrijblijvend contact op. We helpen je graag.

Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren. Meer info.