Problemen van het hoofd, zoals hoofdpijn, migraine en duizeligheid kunnen soms zo hevig zijn dat normaal functioneren niet meer lukt. De oorzaak van de hoofdpijn, migraine of duizeligheid is daarbij niet altijd duidelijk.
Onze manuele therapeuten zijn opgeleid om zorgvuldig naar oorzaken te zoeken, continu de behandeltechnieken bij te schaven en gaan verder waar anderen stoppen. Dat doen we met een op jou afgestemde combinatie van gesprekken, specifieke behandeltechnieken en oefeningen die ontwikkeld zijn uit diversiteit aan tools uit de fysiotherapie, manuele therapie, craniofaciale therapie en 25+ jaar ervaring & intuïtie. Zo ontdekken we snel en vakkundig waar de belemmering zit en hoe we jouw vrijheid kunnen terugwinnen.
Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht. Een op de vijf mensen heeft er wekelijks last van en het kan zeer belemmerend zijn in je dagelijks leven. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn beschreven in de literatuur. (Mocht je geïnteresseerd zijn, kijk dan op ihs-headache.org).
In de praktijk is het lastig om exact te bepalen welk type hoofdpijn verantwoordelijk is voor jouw klacht. Vaak bestaat er ook een overlap van klachten en oorzaken. Bij de behandeling kijken we nauwkeurig naar de factoren die in jouw specifieke situatie kunnen worden aangepakt, zodat er een oplossing op maat kan worden gemaakt voor de pijn.
Hoofdpijn vanuit de nek (cervicogene hoofdpijn) is de vorm waar wij de meest directe positieve invloed op hebben. Met behulp van manuele therapie en craniofaciale therapie kunnen we samen met jou kijken naar de factoren die bijdragen aan het ontstaan van hoofdpijn en deze behandelen, zodat de pijnklachten verminderen of verdwijnen. Hierbij is niet alleen onze expertise van doorslaggevend belang; ook jouw toewijding en motivatie om het probleem als geheel op te lossen is van groot belang.
Klachten die achterblijven na een hersenschudding of whiplash zijn heel vervelend en kunnen grote impact hebben op je dagelijks functioneren. Deze klachten kunnen uiteenlopend zijn en omvatten bijvoorbeeld:
Na een hersenschudding kunnen er problemen met de ogen optreden, zoals wazig zien, pijn of vermoeidheid. Deze problemen kunnen op hun beurt weer hoofdpijn veroorzaken. Om te bepalen of de oogfunctie in orde is, voeren we oogtests uit. Tijdens deze tests kijken we onder andere naar de beweeglijkheid van het oog (motiliteit), de functie van de oogspieren en de samenwerking van de oogspieren met de nek en het evenwichtsorgaan.
Duizeligheid komt veel voor, maar is gelukkig vaak niet ernstig. De manier waarop iemand duizeligheid ervaart kan erg variëren. Zo kun je het gevoel hebben te vallen, zelf draaierig zijn, het gevoel hebben dat de omgeving draait, licht in het hoofd zijn of zweverig voelen.
Er zijn grofweg drie informatiesystemen die je hersenen informeren over je positie in de ruimte:
Middels deze drie systemen bepalen de hersenen waar we zijn, of we ons bewegen of stilstaan en in welke positie we ons bevinden. Vaak is dit een onbewust proces en kun je moeiteloos je houding of balans aanpassen. Maar als een of meerdere van deze systemen geen correcte informatie aanlevert door een dysfunctie in het systeem kan er duizeligheid ontstaan.
De meest voorkomende vormen van duizeligheid zijn:
Als craniofaciaal therapeuten maken we een uitgebreide analyse van de oorsprong van de pijn of klacht. Vervolgens werken we samen met jou om een op maat gemaakt behandelplan op te stellen, zodat we tot het best mogelijke resultaat kunnen komen.
Bij complexe afwijkingen of problemen met de visus (zicht), werken we indien nodig samen met andere disciplines om samen het best mogelijke eindresultaat te bereiken. Dit kan onder andere samenwerking zijn met de oogarts, optometrist en orthoptist.