Hoofdpijn, migraine duizeligheid en problemen van het hoofd

Problemen van het hoofd, zoals hoofdpijn, migraine en duizeligheid kunnen soms zo hevig zijn dat normaal functioneren niet meer lukt. De oorzaak van de hoofdpijn, migraine of duizeligheid is daarbij niet altijd duidelijk.

Onze manuele therapeuten zijn opgeleid om zorgvuldig naar oorzaken te zoeken, continu de behandeltechnieken bij te schaven en gaan verder waar anderen stoppen. Dat doen we met een op jou afgestemde combinatie van gesprekken, specifieke behandeltechnieken en oefeningen die ontwikkeld zijn uit diversiteit aan tools uit de fysiotherapie, manuele therapie, craniofaciale therapie en 25+ jaar ervaring & intuïtie. Zo ontdekken we snel en vakkundig waar de belemmering zit en hoe we jouw vrijheid kunnen terugwinnen.


Migraine of spanningshoofdpijn

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht. Een op de vijf mensen heeft er wekelijks last van en het kan zeer belemmerend zijn in je dagelijks leven. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn beschreven in de literatuur. (Mocht je geïnteresseerd zijn, kijk dan op ihs-headache.org).

Hoofdpijn vanuit de nek

De pijn begint in de nek en trekt het hoofd in. Deze vorm gaat vaak ook gepaard met nekklachten en is vaak eenzijdig.

Migraine

Treedt op in aanvallen, vaak eenzijdig met een intens en bonzend/stekend karakter. Vaak is er ook sprake van misselijkheid en/of braken en overgevoeligheid voor geluid en licht.

Spanningshoofdpijn

Een drukkende hoofdpijn, vaak beschreven als een bandgevoel om het hoofd. Kan 30 minuten tot hele dagen duren.

In de praktijk is het lastig om exact te bepalen welk type hoofdpijn verantwoordelijk is voor jouw klacht. Vaak bestaat er ook een overlap van klachten en oorzaken. Bij de behandeling kijken we nauwkeurig naar de factoren die in jouw specifieke situatie kunnen worden aangepakt, zodat er een oplossing op maat kan worden gemaakt voor de pijn.

Hoofdpijn vanuit de nek (cervicogene hoofdpijn) is de vorm waar wij de meest directe positieve invloed op hebben. Met behulp van manuele therapie en craniofaciale therapie kunnen we samen met jou kijken naar de factoren die bijdragen aan het ontstaan van hoofdpijn en deze behandelen, zodat de pijnklachten verminderen of verdwijnen. Hierbij is niet alleen onze expertise van doorslaggevend belang; ook jouw toewijding en motivatie om het probleem als geheel op te lossen is van groot belang.

Blijvende klachten na een trauma aan hoofd of nek (hersenschudding)

Klachten die achterblijven na een hersenschudding of whiplash zijn heel vervelend en kunnen grote impact hebben op je dagelijks functioneren. Deze klachten kunnen uiteenlopend zijn en omvatten bijvoorbeeld:

  • hoofdpijn;
  • nekpijn;
  • concentratiestoornissen;
  • vergeetachtigheid;
  • duizeligheid;
  • stemmingswisselingen;
  • slaapstoornissen.

Na een hersenschudding kunnen er problemen met de ogen optreden, zoals wazig zien, pijn of vermoeidheid. Deze problemen kunnen op hun beurt weer hoofdpijn veroorzaken. Om te bepalen of de oogfunctie in orde is, voeren we oogtests uit. Tijdens deze tests kijken we onder andere naar de beweeglijkheid van het oog (motiliteit), de functie van de oogspieren en de samenwerking van de oogspieren met de nek en het evenwichtsorgaan.

Duizeligheid

Duizeligheid komt veel voor, maar is gelukkig vaak niet ernstig. De manier waarop iemand duizeligheid ervaart kan erg variëren. Zo kun je het gevoel hebben te vallen, zelf draaierig zijn, het gevoel hebben dat de omgeving draait, licht in het hoofd zijn of zweverig voelen.

Er zijn grofweg drie informatiesystemen die je hersenen informeren over je positie in de ruimte:

  • Je evenwichtsorgaan, bestaande uit een complex samenspel van kristallen en vloeistof in het middenoor. Het is gevoelig voor veranderingen in de stand van je hoofd en wordt daarom ook wel het 'waterpas van het hoofd' genoemd.
  • Je ogen, die visuele informatie naar je hersenen sturen over je omgeving en de stand van je hoofd.
  • Je nek of proprioceptie, geven via je spieren en gewrichten in je nek informatie over de stand van het hoofd en je lichaam in de ruimte.

Middels deze drie systemen bepalen de hersenen waar we zijn, of we ons bewegen of stilstaan en in welke positie we ons bevinden. Vaak is dit een onbewust proces en kun je moeiteloos je houding of balans aanpassen. Maar als een of meerdere van deze systemen geen correcte informatie aanlevert door een dysfunctie in het systeem kan er duizeligheid ontstaan.

De meest voorkomende vormen van duizeligheid zijn:

BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid)

Een goedaardige aandoening waarbij de kristallen in de kanalen van het evenwichtsorgaan blijven plakken of onjuist gaan bewegen. Hierdoor wordt foute informatie doorgegeven aan de hersenen over de echte positie of beweging. Kenmerkend hiervoor is dat het voorkomt bij bewegingen van het hoofd zoals bij bukken, omhoog kijken, gaan liggen of omdraaien in bed. De duizeligheid begint vaak geleidelijk en duurt meestal 30 seconden tot een minuut, waarna het weer afneemt. De duizeligheid wordt meestal ervaren als draaiduizeligheid en kan gepaard gaan met misselijkheid. De diagnose bestaat uit het zorgvuldig uitvragen van de klachten en het doen van specifieke testen. De aandoening kan goed behandeld worden met specifieke technieken en oefeningen.

Cervicogene duizeligheid

Dit kenmerkt zich door klachten van licht in het hoofd, vaak pijn in de nek en klachten met bewegen van de nek. De duizeligheid komt snel op en verdwijnt ook weer snel. Verhoogde spierspanning, dysfunctie in de nek en een verkeerde houding kunnen allemaal bijdragen aan verkeerde informatie vanuit de nek naar de hersenen, wat duizeligheid kan veroorzaken. Zowel met manuele therapie als craniofaciale therapie kunnen wij analyseren wat voor mechanisme hierbij een rol speelt en deze op een passende manier behandelen.

Behandelplan bij hoofdpijn, migraine, duizeligheid of problemen van het hoofd

Als craniofaciaal therapeuten maken we een uitgebreide analyse van de oorsprong van de pijn of klacht. Vervolgens werken we samen met jou om een op maat gemaakt behandelplan op te stellen, zodat we tot het best mogelijke resultaat kunnen komen.

Mogelijke behandelopties bij hoofdpijn, migraine of duizeligheid

  • Trainen van de coördinatie van hoofd-/nek-/halsregio
  • Huiswerkoefeningen (ter verbetering van coördinatie en/of mobiliteit)
  • Mobiliseren van de hoge cervicale wervelkolom (bovenste drie nekwervels)
  • Behandelen van dysfuncties in het zenuwstelsel
  • Optimaliseren van inter- en intracraniale druk (middels mobiliseren schedelbotten)
  • Bewustwording en corrigeren van houding
  • In kaart brengen van andere factoren die bijdragen aan de klacht (kaak, spiercontrole, omgevingsfactoren)

Bij complexe afwijkingen of problemen met de visus (zicht), werken we indien nodig samen met andere disciplines om samen het best mogelijke eindresultaat te bereiken. Dit kan onder andere samenwerking zijn met de oogarts, optometrist en orthoptist.

Hoe wij jou vooruit helpen

We leveren persoonlijk, op jou afgestemd maatwerk. Dit wordt samengesteld uit een individuele mix van:

  • gesprekken;
  • toegepaste, specifieke technieken;
  • diverse oefeningen en tools die ontwikkeld zijn uit de fysiotherapie, manuele therapie, craniofaciale therapie en 25+ jaar ervaring & intuïtie.

We geven autonomie terug met concrete handvatten om verandering teweeg te brengen met blijvend resultaat.

Wij doen er alles aan doen om je vooruit te helpen en durven mee te denken buiten de standaardprotocollen.

Neem gerust vrijblijvend contact op. We helpen je graag.