Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Hiervoor wordt een extra opleiding gevolgd na de basisopleiding tot fysiotherapeut. Het onderscheidt zich van andere vormen van fysiotherapie doordat het de nadruk legt op het beoordelen van de bewegingen van het lichaam en het vermogen om de bewegingen te verbeteren.

Op deze pagina vind je meer informatie over wat manuele therapie is en wanneer manuele therapie kan helpen.


Wat is manuele therapie?

Bij Senja werken we volgens het Maitland® Concept, een erkende opleiding door de NVMT (Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie) en de IFOMT (International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists).

Manueel therapeuten die werken volgens het Maitland® Concept zijn gespecialiseerd in het herkennen en analyseren van bewegingsproblemen en bewegingspatronen middels klinisch redeneren en in het ontwikkelen van behandelplannen die aangepast zijn aan de individuele patiënt. De patiënt staat vanuit zijn eigen beleving centraal en er wordt continu getest en informatie verzameld om te allen tijde een optimale en op maat gemaakte behandeling te garanderen. Om deze behandeling vervolgens uit te voeren worden verschillende technieken ingezet die variëren van hands-on technieken (mobilisaties en manipulaties) tot hands-off technieken (o.a. oefeningen en adviezen).

Manueel therapeuten passen niet alleen de technieken toe, maar zijn continu bezig met systematisch evalueren van de onderzoeksbevindingen en de behandeleffecten.

Wanneer manuele therapie?

Je kunt met alle klachten van het houdings- en bewegingsapparaat bij een manueel therapeut van Senja terecht. Of het nu gaat om een sportblessure of langdurige en hardnekkige problemen die je belemmeren in het dagelijks leven. Bij Senja behandelen we niet alleen symptomen, maar onderzoeken we grondig de oorzaken en kijken we hoe we de problemen vanaf de bron kunnen behandelen of zelfs kunnen voorkomen.

Heb je al langere tijd klachten en misschien zelfs ook al eerder fysiotherapie geprobeerd, maar geen echte verbetering? Dan kan het een goed idee zijn om een (kennismakings-) afspraak te maken met een manueel therapeut. Je hebt daarvoor geen verwijzing van de huisarts nodig.

Twijfel je of je bij ons aan het juiste adres bent? Neem gerust contact op, we helpen je graag verder in de goede richting, ook al is dat niet bij ons.

Hoe wij jou vooruit helpen

We leveren persoonlijk, op jou afgestemd maatwerk. Dit wordt samengesteld uit een individuele mix van:

  • gesprekken;
  • toegepaste, specifieke technieken;
  • diverse oefeningen en tools die ontwikkeld zijn uit de fysiotherapie, manuele therapie, craniofaciale therapie en 25+ jaar ervaring & intuïtie.

We geven autonomie terug met concrete handvatten om verandering teweeg te brengen met blijvend resultaat.

Wij doen er alles aan doen om je vooruit te helpen en durven mee te denken buiten de standaardprotocollen.

Neem gerust vrijblijvend contact op. We helpen je graag.