Kaakfysiotherapie

Kaakfysiotherapie is onderdeel van craniofaciale therapie. Kaakfysiotherapie richt zich op het behandelen van aandoeningen aan het kaakgewricht en de bewegingspatronen die daar mee samenhangen, zoals tandenknarsen, kaakklemmen of een knak tijdens het kauwen.

Als therapeuten gaan we grondig en zorgvuldig te werk om pijn, stijfheid en beperkte bewegelijkheid van je kaakgewricht te verminderen en de functionaliteit te verbeteren.

Op deze pagina vind je meer informatie over kaakfysiotherapie en hoe dit je kan helpen bij klachten aan je kaakgewricht en omliggende structuren.


Wat is kaakfysiotherapie?

Kaakfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op het diagnosticeren en behandelen van klachten met betrekking tot het kaakgewricht en de omliggende structuren. De functies waar het kaakgewricht bij betrokken is zijn bijvoorbeeld praten, slikken en kauwen.

Dit type gespecialiseerde therapie omvat een breed scala aan technieken, waaronder manuele therapie, oefeningen, ontspanningstechnieken en het helpen bij bewustwording van patronen. Onze therapeuten zijn opgeleid tot craniofaciaal therapeut (Crafta®) en hebben daarnaast ook de cursus Oromyofunctionele therapie (OMFT) gevolgd. Meer daarover vind je op de pagina over craniofaciale therapie. Hiermee kunnen we een grondige evaluatie uitvoeren om de oorzaak van je klachten te bepalen. En daarmee kunnen we dan een persoonlijk behandelplan ontwikkelen om je pijn te verminderen, je kaakfunctie te verbeteren en preventieve strategieën bieden om toekomstige problemen te voorkomen.

Tevens werken onze therapeuten samen met andere disciplines, zoals tandartsen, orthodontisten en KNO-artsen, om een zo goed mogelijk eindresultaat te behalen.

Hoe kaakfysiotherapie je kan helpen

Kaakfysiotherapie is voor als je bijvoorbeeld last hebt van kaakpijn of problemen met kauwen of slikken. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door verschillende problemen, zoals afwijkende bewegingen in het kaakgewricht (temporomandibulaire dysfunctie (TMD), tandenknarsen of kaakklemmen (bruxisme), dysbalans van de spieren of na kaakchirurgie. In onze werkwijze gaan we grondig en zorgvuldig te werk om de oorzaken te analyseren en op maat gemaakte behandelplannen op te stellen en uit te voeren.

Of je nu kampt met langdurige kaakpijn of op zoek bent naar manieren om de gevolgen van tandenknarsen te minimaliseren, kaakfysiotherapie kan een essentiële rol spelen in je herstel. Het doel is altijd om de normale functies weer te herstellen en je de weg terug te wijzen naar onafhankelijkheid en fysieke vrijheid.

Hoe wij jou vooruit helpen

We leveren persoonlijk, op jou afgestemd maatwerk. Dit wordt samengesteld uit een individuele mix van:

  • gesprekken;
  • toegepaste, specifieke technieken;
  • diverse oefeningen en tools die ontwikkeld zijn uit de fysiotherapie, manuele therapie, craniofaciale therapie en 25+ jaar ervaring & intuïtie.

We geven autonomie terug met concrete handvatten om verandering teweeg te brengen met blijvend resultaat.

Wij doen er alles aan doen om je vooruit te helpen en durven mee te denken buiten de standaardprotocollen.

Neem gerust vrijblijvend contact op. We helpen je graag.

Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren. Meer info.