Gepubliceerd op: 16 september 2022
Zoals je waarschijnlijk weet is je houding ontzettend belangrijk maar tegelijkertijd ook heel lastig om de hele dag aan te denken of correct uit te voeren. Maar als je weet waarom je het doet en als het helpt je klachten te verminderen neemt de motivatie om het vol te houden vaak toe.
Op welke manier dit van invloed kan zijn op jouw situatie is afhankelijk van vele factoren. Denk aan sport, werk en lichaamsbouw maar ook aan afwijkende mondgewoontes (knarsen, klemmen of nagels bijten). In de wetenschap wordt er ook veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen de nek en kaakklachten (Minervini et al, 2023 en Cuenca-Martínez et al 2020).
Vooral in het nek-, hoofd en halsgebied is houding belangrijk omdat het vele aspecten beïnvloedt zoals spierspanning, stand van gewrichten en bewegingsuitslag of mobiliteit. Zo wordt de spanning in de kauwspieren hoger als je inzakt, zo komt de onderkaak in een andere positie als je met je hoofd wat naar voren schuift op je nek en heb je meer mondopening als je iets omhoog kijkt. Hieronder zijn 2 testjes beschreven zodat je dit zelf alvast eens kan ervaren.
Als er tijdens de behandelingen blijkt dat houding of een verkeerd beweegpatroon onderdeel uitmaakt van het in standhouden van de klacht zullen we hier uiteraard meer aandacht aan besteden.
De kans is groot dat het anders aanvoelde en het geluid ook anders was. Zo hebben we gedemonstreerd dat de positie van de onderkaak verandert met een andere houding en dat dit gevolgen kan hebben voor de nek, kauwsysteem (kaak, gebit, slikken) en spierspanning.
De kans is groot dat de opening iets is toegenomen. Zo hebben we gedemonstreerd dat de positie van nek de mate van mondopening kan beïnvloeden. Dit kan ook weer effecten hebben op het kaakgewricht, de nek en spierspanning.